|
|
De zwemboot brengt een Rotterdamse functie terug in de havenbekken van de Rijnhaven. Van 19221962 bestond er een drijvend bad in de Maas, die toen met name bij de jeugd heel populair was. Precies 50 jaar later is het tijd om opnieuw een drijvend bad voor Rotterdam te bouwen.
Het voorstel voor de zwemboot in de Rijnhaven is gebaseerd op een concreet project dat voorkomt uit een initiatief wat in 2008 werd geïnitieerd door architectenbureau morePlatz. Het publieke bad kent een basisfunctie, een zwemschool voor kinderen, waardoor activiteit en levendigheid van de plek is gegarandeerd. Het bad en de school worden gefinanceërd en gerund door de zwemschool ‘Kikkersprong’ en speelt in op het tekort aan zwemwater voor onderwijs in de woonwijken rond de Rijnhaven - Kop van Zuid, Katendrecht en Afrikaanderbuurt.
|
Door toegevoegde programma's zoals een café, een spa met sauna en massages spreekt het een brede doelgroep aan, waaronder ook de bewoners, bezoekers en professionals in de nieuwe torens op de Wilhelminapier worden bedient. Door veelzijdige combinaties van gebruikers ontstaat er een zeer diverse plek voor ontmoeting in de Rijnhaven, die perfect aansluit bij de ambities van Rotterdam als sportstad en waterstad. Het stelt tevens een functie voor die heel goed in latere fases van ontwikkeling van de Rijnhaven meegenomen zou kunnen worden.
Met deze hybride programmering wordt een interessante mix van gebruikers bereikt en een ontmoetingsplek aangeboden, die door het gehele jaar geopend zal zijn en bij elke weersomstandigheden een functie garandeert.
|
|
|
|
De Zwemboot Rotterdam is als beleveniszwembad een icoon van de stad en zijn haven. Het is gericht op diverse doelgroepen: bewoners van de omliggende wijken, bezoekers en toeristen, ouders met kinderen, sportieve ‘baantjestrekker’, teeners, senioren, zakenmensen en urban professionals.
De zwemboot creëert een nieuwe openbare plek in de Rijnhaven die belangrijke functies voor de omliggende wijken aanbiedt. Enerzijds een 'Urban Spa' - een plek voor ontspanning met een zwembad, jacuzzi, kinderbad, sauna en massage met na afloop een drankje in de bar / lounge.
|
De zwemboot sluit aan op het doel van de ‘Ontwerpstructuur-visie Stadshavens Rotterdam’: om van de Rijnhaven een ‘arena’ voor evenementen en tijdelijk programma te maken.
Om voor een goed functionerende publieke ruimte te zorgen is er naast grootschalige projecten die al in ontwikkeling zijn behoefde aan kleine openbare projecten op begane grond niveau met een grote publieke aantrekkingskracht.
Door de nieuwe Rijnhavenbrug is het concept van ‘Rondje Rijnhaven’ compleet en met een wandeling van ongeveer 2km nu fysiek te beleven. Als een bijzondere plek langs deze route biedt de zwemboot een additionele verblijfs- en leisure functie. De zwemboot draagt ertoe bij de verbinding tussen stad en rivier verbeteren en door gebruik aan elkaar te hechten.
|
|
|
|
Voor het zwembad wordt water uit de Maas gebruikt.
Dit wordt enerzijds in een machinekamer met zandfilter gefilterd of anderzijds komt er een extra ‘groene’ bak die met een natuurlijke helofyten filter en ried werkt en de functie van waterzuivering tentoonstelt.
De zwemboot heeft een basisfunctie waarvoor men ‘state of the art’ duurzame techniek en materialen gebruikt met het doel het energieverbruik laag te houden. De zwembak wordt uitstekend geïsoleerd door polystyrene balletjes in de tussenruimte van de constructie te blazen.
Het zwembad wordt verwarmd door middel van restwarmte van de afvalverbranding Rozenburg (Stadsverwarming).
Er bestaat de mogelijkheid om de energiesaldo verder te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van zonnepanelen en hergebruik restwarmte van lucht en water.
|
Voor de schil van de zwemboot worden er tweedehands stalen duwbakken gebruikt. De body van de zwemboot wordt dus gemaakt van maritieme elementen, er worden ‘haven-componenten’ gebruikt om in de haven te bouwen.
De zwemboot biedt een combinatie van havensfeer en stedelijkheid (Skyline). Het is qua ontwerp en techniek ‘state of the art’ maar de hoofdrol van de belevenis is gewoon: de haven. De belevenis zal moeten zijn, dat de bezoeker in de haven gaat zwemmen en zonnen.
Door de identiteit van de Rijnhaven te bewaren en toegankelijk te maken is het een duurzaam project ook in stedenbouwkundige zin.
|
|
|
|
Bij verandering van het klimaat zal het zwembad gewoon kunnen bestaan. Door een flexibele overkapping is het ongevoelig voor veel regenval of droogte en kan het nog steeds gebruikt worden als het heel warm of koud is. Dit laatste omdat het energetisch beter is dan de omliggende zwembaden door gebruik van een goede thermische schil en gebruik van restwarmte.
De zwemboot gebruikt een natuurlijke helofyten filter die de Maaswater voor het gebruik zuivert en het gebruikte water herzuivert. Het gebruikte zwem- en douchewater kan na filtering geloosd worden op de Maas.
Team credits:
client: zwemschool Kikkersprong - Marian, Andre, Patrick de Jong
morePlatz: Caro Baumann, Roy Slegtenhorst
Ingenieurbüro: ABT, Peter Blesgraaf
|
Zurück
|