morePlatz
projects / office / publications / contact deutsch

 

The development concept for the southern part of the garden field with mainly commercial use is based on the adjoining building plots of the northern master plan of Cobe.
The typology of the city blocks is continued and varied. A continuous 4-5 storey base development defines the street space.
Above that, higher components can be arranged, usually another 4 storeys or individual high points.

The concept represents a method that is variable and adaptable to other criteria, such as the quality of open spaces, access variants or the requirements of certain programs.

The BVG bus depot for around 250 e-buses, including charging poles, service stations and workshop buildings, is to be integrated into this concept so that the urban character of the 'industrial park' is retained.
The variant shown here is based on city blocks as a principle, with different arrangements and possibilities of the bus depot to be examined.


The depot is designed as one large building with add ons partly built over for further usage. The desired combination with other commercial uses creates an interesting building hybrid.
As far as possible, this building should be integrated into the urban planning concept of the city blocks, which is a particular challenge for the permeability and connections within the area.


 


 

The bus depot is mainly accessed via the new public transport bridge on Rhenaniastrasse in the west of the area. The exact distribution of the traffic volumes must be checked by a traffic expert and is not part of this study.
The variant shown for the bus depot is intended to compare basic options and explore essential questions of the project.

The topics of fire protection and safety for the individual areas of the bus depot were fundamentally taken into account. Due to the complexity, these topics must be considered in more detail in the further planning steps.

 

Urban integration
The aim of the concept is a clear addressing in the area and urban facades of the bus depot facing the street on all sides.
The characteristic shape of the garden field is optimally used by the arrangement of the depot and the transition to the landscape in the south, whereby the large area of the bus depot divides the area into a northern and a southern half.
The roof will partly become a public open space / park, which can be reached via the large staircase from the south, as well as a staircase from the street and S-Bahn station.
The BVG depot is accessed from the north - a separate entrance and exit organizes the operations of the 254 buses inside as a ground-level loop with a linear sequence.
All staff rooms are arranged on the facade facing the street and are naturally lit.


 

 

The neighboring development of Siemensstadt into a Smart Campus to the south of Gartenfeld suggests a location for a Siemens corporate headquarters next to the bus depot.

The high point of the new Siemens Plaza, with its seventeen storeys, corresponds to the two planned high-rise buildings in the northern part of the Gartenfeld - the Mobility Hub at the entrance next to the Belgium Hall and the residential tower at the western end on Berlin's Spandauer Schiffahrtskanal.

The three outstanding volumes thus create a triangle that reflects the characteristic shape of the entire island.

 

 

The southern garden field is accessed via the main road past the new school campus and the E-mobility hub near the S-Bahn station.

Two new bridges - a motor vehicle and public transport bridge to Rhenaniastrasse and a pedestrian and cyclist bridge in the south to Saatwinkler Damm ensure good connections between the island and the surrounding area.

The cantilevered volumes of the Siemens Plaza office complex mark the southernmost point of the Gartenfeld and form an iconographic building that can be recognized from afar, adjacent to the crescent-shaped park along the bend in the canal.

The openings in the window front of the bus depot facing Mittelstrasse spell out the BVG's slogan - Weil wir Dich lieben - Because we love you.

client urban study: UTB Berlin
in coordination with BVG

team: Caro Baumann, Johannes Schele, Alexandra Böhme

plot surface: ca. 49.300 m2
floor area BVG: ca. 30.000 m2

concept, model and vuitzfoto © morePlatz 2019


Back

  © 2021 All Rights Reserved
w